Del 12 al 14 de març, torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Del 12 al 14 de març, torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Del 12 al 14 de març, torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Del 12 al 14 de març, torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Ajuntament
  • Ajuntament
Gastronomia

Del 12 al 14 de març, l'Ampolla acollirà la tercera edició de GastroMar, les jornades professionals gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar, la sostenibilitat, la cuina marinera, la pesca i els productes de les Terres de l'Ebre. Organitzades per l'Ajuntament de l'Ampolla, GastroMar l'Ampolla 2023 serà una de les edicions amb més xefs amb estrella Michelin i altres reconeixements internacionals, però també una de les més didàctiques -i científiques- de totes.

Joan Roca, Jeroni Castell, Paco Pérez, Joel Castanyè, Nicolás de la Vega, Francesc Beltri, Joseba Cruz, Joan Capilla, Xavier Pellicer, Carlota Claver i Sílvia Anglada posaran sobre l'escenari del GastroMar l'Ampolla tota la passió que senten pels productes que ens regala la mar -i la terra-, la mateixa passió que traslladen a suculentes elaboracions culinàries en els seus restaurants El Celler de Can Roca***, Les Moles*, Miramar** i Enoteca**, La Boscana*, Slow and Low*, Le Clandestin, L’Algadir del Delta, Xavier Pellicer, La Gormanda i Es Tast de Na Sílvia. L'apartat més dolç el posarà el mestre xocolater Oriol Balaguer, qui portarà la mar a la pastisseria i la pastisseria a la mar.

Però a més de showcookings, GastroMar l'Ampolla ofereix molt més. Perquè, mentre que un escenari farà olor de cuina i dels ingredients de la mar, en l’altre es debatran les particularitats de cada espècie marina, així com altres temes vinculats a la mar Mediterrània, des d'un punt de vista i anàlisi més científic i acadèmic. Així, també passaran per GastroMar l'Ampolla, Iris Triola, Carmina Ontiveros i Anna Bozano de l'Associació Catalana de Dones de la Mar, per explicar el seu punt de vista com a pescadora, armadora i cuinera i biòloga de la mar, respectivament; la divulgadora Eli Bonfill, oceanògrafa de Plancton Divulgació; l'armadora Cristina Caparrós; científics de l'IRTA la Ràpita, per parlar de gastronomia circular; i des de Menorca, l'Associació Fra Roger explicarà el Projecte Agroxerxa Menorca.

La part més científica i divulgativa també vindrà de la mà de Joan Alginet del col·lectiu GALP Terres de l'Ebre/Mar de l'Ebre (Grup d'Acció Local Pesquer), i de Toni Massanés, de la Fundació Alícia, qui oferirà una conferència titulada Investigació per a menjar millor.

A més, també es podran veure i escoltar productors i elaboradors d'altres productes que formen part de la riquesa natural de les Terres de l'Ebre. Així mateix, intervindran en aquesta edició del GastroMar l'Ampolla les periodistes gastronòmiques Carme Gasull i Paula Molès, per parlar sobre la comunicació de la gastronomia i la sostenibilitat.

Amb aquest format es pretén veure i viure com les cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica defensa i promociona, per les seves particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques mentre es debat sobre el present i futur de tot plegat.

GastroMar l'Ampolla 2023, que se celebrarà a l'Hotel Flamingo, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de youtube GastroEvents i per la televisió Canal Terres de l'Ebre. Tot i això, són jornades obertes a tothom, i més especialment als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.

GastroMar l'Ampolla, pioner i referent en la cuina marinera

GastroMar l'Ampolla és un esdeveniment referent i pioner en aquest gènere i perfil d’actes, organitzat per l'Ajuntament de l'Ampolla. Nascudes ara fa tres anys, les jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi que l'avala gràcies a les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del premi Catalonia Hub Seafood 2022, en la darrera edició de fira internacional Seafood Expo Global & Seafood Processing Global.

Els seus objectius principals és fomentar l'ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta de l'Ebre, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes i temes com l'alimentació responsable, la cuina d'aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d'arreu, d'elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes. De fet, en aquestes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i la cuina a bord, però també de la sostenibilitat de la mar, i del valor que tenen espècies de peix de llotja menys conegudes pel consumidor i poc habituals a les cartes dels restaurants.

También te puede interesar...

L’Ampolla celebra la XXIII Festa de la Sega amb més de 1.500 tiquets de degustació venuts i dona el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs
23/09/2024
L’Ampolla ha viscut aquest diumenge, 22 de setembre, una de les seves festivitats més tradicionals amb la celebració de la XXIII Festa de la Sega. Des de les 11:00 fins a les 13:30 hores, el port pesquer del municipi s’ha convertit en un autèntic sequer, recreant de manera fidel el procés tradicional de sega de l’arròs, des de la recollida fins a l’ensacat.
L'Ampolla celebra la XXIII Festa de la Sega i les XXV Jornades Gastronòmiques de l'Arròs
18/09/2024
L'Ampolla celebrarà aquest diumenge, 22 de setembre, la XXIII Festa de la Sega, que tindrà lloc de les 11:00 a les 13:30 hores, al port pesquer de l'Ampolla.
La Diada de l'Ostra del Delta de l’Ampolla reparteix 19.000 ostres demostrant la gran qualitat del producte
07/05/2024
La 32a Diada de l'Ostra del Delta va repartir aquest diumenge 5 de maig 19.000 ostres, que van demostrar la gran qualitat del producte: fresc i amb un sabor incomparable.
El diumenge 5 de maig, l'Ampolla celebrarà la Diada de l'Ostra del Delta
17/04/2024
L'Ampolla celebrarà, el diumenge 5 de maig, la 32a edició de la Diada de l'Ostra del Delta. Durant el matí, es repartiran 2.500 quilos d'ostres del Delta de l'Ebre entre totes les persones assistents a l'esdeveniment, que tindrà lloc al port pesquer del municipi.
La cuina tradicional i la d’avantguarda es retroben a GastroMar l’Ampolla 2024
05/03/2024
La IV edició del certamen incideix en la necessitat d'apostar pel producte del territori i de temporada, per la dignificació del sector pesquer i per la sostenibilitat.