L'Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

L'Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

L'Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

L'Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

Ajuntament
 • Ajuntament
Festes

L’Ampolla celebrarà aquest diumenge la XXI Festa de la Sega, que tindrà lloc de les 11 a les 14 hores, al port pesquer de l’Ampolla.

Com cada any, es transformarà el port pesquer en un sequer. Allí es mostrarà als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat fins al moment de l’ensacat.

La festa estarà amenitzada per les rondalles típiques del Delta amb Guardet Lo Cantador i la Rondalla Suc d’Anguila.

Al llarg del matí, les persones que s’apropin fins al port pesquer degustaran diversos tipus d'arròs cuinats en directe pels restauradors del municipi, des de paella, passant per baldana d’arròs, així com arròs negre, entre altres opcions. A més, es podran tastar postres i productes elaborats amb aquest cereal. El tiquet inclou la degustació d’un tipus d'arròs al preu de 2,50 euros.

L’arròs des que se sega fins que s’ensaca

El procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades, les quals es transporten amb el tiràs -una mena de trineu que s’utilitza per transportar les garbes d’arròs per l’arrossar-. A continuació, es desfan les garbes d’arròs, es mesclen amb palla i es comença el procés de trillar l’arròs -separar el gra d’arròs de la palla-, en aquest cas el diumenge se'n mostraran dos tipus: trillar a potes -amb les potes de l’animal- i trillar amb el trill -amb una mena de corró circular amb claus que és arrossegat per l’animal-.

Un cop trillat l’arròs, es neteja el gra de la palla, el que s'anomena despallar, amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separen les restes de palla més petita i la pols del gra.

Tot seguit, s’inicia el procés d’assecat, és a dir, s’amuntega l’arròs i posteriorment es fan rieres amb els peus per estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequés, i un cop estès, s’asseca al Sol -de cara a la nit, en el passat, es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada-. Un cop sec l’arròs, es neteja per últim cop el gra, per a la qual cosa s’utilitza la criba, que a més, abans també servia per classificar-lo. Finalment, l’arròs ja està preparat per a l’ensacat.

XXIII Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

Les XXIII Jornades Gastronòmiques de l’Arròs de l’Ampolla, que refermaran l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta, tindran lloc del 24 de setembre al 9 d’octubre. Els restaurants participants seran:

 • Bama Beach-Club
 • Botavara
 • Can Piñana
 • Casa David
 • Casa Llambrich - Juani
 • Club Nàutic - Casa Montero
 • La Barraca
 • La Pesquera
 • Roca plana
 • Del Mar – Flamingo
 • Rodamar
 • Sol
 • Taperia Lo Típic

También te puede interesar...

L'Ampolla celebrarà les Festes Majors de Sant Joan 2024 del 8 al 26 de juny
03/06/2024
L'Ampolla celebrarà les Festes Majors de Sant Joan 2024 del 8 fins al 26 de juny. La Regidoria de Festes de l'Ajuntament de l'Ampolla i la Comissió de Festes han preparat un programa d'actes per a totes les edats.
L’Ampolla es vestirà de festa i disfresses els dies 9 i 10 de febrer per celebrar el Carnaval 2024
08/02/2024
El Carnaval 2024 se celebrarà els dies 9 i 10 de febrer i com a novetat aquest any hi haurà el I Concurs de coreografies adreçat a les comparses que participaran en la Rua de Carnestoltes 2024 del dissabte la tarda.
L'Ampolla celebra l'èxit de la primera Fireta de Nadal, organitzada per la Regidoria de Comerç.
17/12/2023
L'Ampolla celebra l'èxit de la primera Fireta de Nadal, organitzada per la Regidoria de Comerç. El nostre municipi va viure un dia magnífic amb aquest esdeveniment d'aire nadalenc que es va dur a terme gràcies a la implicació i col·laboració tant del sector privat com del teixit associatiu del municipi.
L'Ampolla es prepara per viure les festes de Nadal amb la Fireta el 16 de desembre i moltes més activitats
07/12/2023
L'Ampolla viurà les festes de Nadal plenes d'il·lusió, màgia i activitats. El divendres 15 de desembre, de les 15 a les 16.30 hores, l'Escola Mediterrani i l'AFA organitzen una cantada de nadales pels carrers del municipi que finalitzarà al Casal Municipal, on l'AFA farà la festa de fi de trimestre per a l'alumnat de l'escola.
L’Ampolla celebra la XI Setmana del Comerç i la Festa de la Segregació
10/11/2023
El tret de sortida a la XI Setmana del Comerç, que enguany porta per lema 'L'Ampolla és màgica, gaudeix del seu comerç', serà el divendres 10 de novembre, a les 20.30 hores, a la sala de plens de l'Ajuntament de l'Ampolla, on es distribuirà el material que la Regidoria de Comerç de l'Ajuntament de l'Ampolla ha preparat per als comerciants que hi participin.