Aquest març torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Aquest març torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

 Aquest març torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Aquest març torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Ajuntament
  • Ajuntament
Gastronomia

Els pròxims dies 3, 4 i 5 de març, l’Ampolla tornarà a convertir-se en l’epicentre de la cuina marinera i de les Terres de l’Ebre amb la celebració de la quarta edició de GastroMar l’Ampolla. Les jornades professionals gastronòmiques i científiques, organitzades per l'Ajuntament de l'Ampolla amb la coordinació de la Fundació Alícia i Repicat Sc, són les úniques dedicades exclusivament als productes de la mar, la sostenibilitat, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre, des d’un punt de vista científic i culinari. Enguany, GastroMar l’Ampolla arriba, a més, amb l’objectiu de posar en valor i reivindicar el nostre patrimoni culinari i gastronòmic.

A pocs mesos de que Catalunya llueixi la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, GastroMar l’Ampolla 2024 vol posar el focus en la cuina tradicional, aquella basada en receptes ancestrals que s’han mantingut al llarg dels anys gràcies als cuiners i cuineres del nostre país. Una tradició que també es manté viva en plats que els xefs d’avui dia saben reinterpretar en elaboracions modernes i d'avantguarda. Així, GastroMar l’Ampolla 2024 demostrarà la gran vàlua que representa l’equilibri entre modernitat i tradició amb plats molt emblemàtics de la cuina marinera. “Buscarem l’equilibri entre el passat i el present de la cuina marinera, i revisarem l'empremta de la història i de la cuina tradicional i clàssica del peix tant en l’àmbit restaurador com popular”, segons els organitzadors.

GastroMar l’Ampolla reunirà en el seu escenari grans xefs d’arreu del territori, que seran els encarregats d’oferir sessions de cuina en directe. Enguany, serà una edició molt heterogènia, amb figures de la cuina professional de la talla de Gessamí Caramés (Meleta de Romer, l’Ametlla de Mar), Vicent Guimerà (L’Antic Molí* i estrella verda, Ulldecona), Joan Bosch (Can Bosch*, Cambrils), Marc Gascons (Els Tinars*, Llagostera; Bell-Lloc, Santa Cristina d’Aro; i L’Informal, Barcelona); Miquel García (Terrassa Terramar, Llafranch); o el flamant Cuiner de l’Any, Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà).

La veterania i la mestria arribaran amb figures de la cuina tradicional com ara el gran Jean Louis Neichel, xef del desaparegut restaurant Neichel** de Barcelona, que cuinarà el seu mític “Lenguado Mario”, inspirat en la “nouveau cuisine”; els germans Jaume i Josep Font, fundadors i antics propietaris del restaurant Sa Punta, de Pals (Girona), que oferiran una sessió de cuina amb plats històrics del mar i muntanya de l’Empordà, com ara els calamars farcits i un lenguado “meunier” fet a la sala; i la cuinera Aida Reverté, del restaurant Les Palmeres (Les Cases d’Alcanar), que prepararà un plat de l’àvia, un suquet amb cabuts i betes.

En aquesta edició, a més, GastroMar l’Ampolla també oferirà cuina marinera càntabra, de la mà del xef Nacho Solana, quarta generació al front de l’emblemàtic restaurant La Bien Aparecida*, Ampuero (Cantàbria).

Debats, col·loquis i ciència

A més de cuina en directe, GastroMar l’Ampolla ofereix molt més. Ofereix debat i coneixements al voltant dels productes de la mar, així com altres ingredients del territori. Posarà sobre la taula “els temes que preocupen i ocupen a la gent del mar; temes com ara com seguir apostant per la sensibilitat envers el sector, promocionar el peix de llotja, donar visibilitat a pescadores i pescadors i a les arts de pesca sostenibles, l’aqüicultura de peix i marisc, i la cuina i gastronomia basades en el producte marítim”.

Així, en aquesta edició, es tornarà a comptar amb els coneixements culinaris i científics del xef Marc Puig Pey, de la Fundació Alícia. Les expertes pescadores, peixateres i cuineres de l’Associació Catalana de Dones de la Mar vindran per oferir una ponència i una sessió de cuina en directe amb peix de llotja, reivindicant l’ús d’espècies poc conegudes a taula, i el peix de temporada. I també es comptarà amb el col·lectiu GALP Terres de l’Ebre/Mar de l’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer), i de Toni Massanés, de la Fundació Alícia.

Amb aquest format que es manté en les últimes edicions, es pretén veure i viure com les cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica defensen i promocionen, per les seves particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques mentre es debat sobre el present i futur de tot plegat.

GastroMar l’Ampolla 2024, que se celebrarà com és habitual a l’Hotel Flamingo de l’Ampolla, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de YouTube GastroEvents i per TV al Canal Terres de l’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més especialment, als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.

GastroMar l’Ampolla, tot un referent en la cuina marinera

GastroMar l’Ampolla és un esdeveniment referent i pioner en aquest gènere i perfil d’actes. Nascudes ara fa quatre anys, les jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi que l’avala gràcies a les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del premi Catalonia Hub Seafood 2022, a la Fira Internacional Seafood Expo Global & Seafood Processing Global.

Els seus objectius principals són fomentar l’ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta de l’Ebre, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes, i temes com l’alimentació responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu, d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes.

En aquestes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i la cuina a bord, però també de la sostenibilitat de la mar, i del valor que tenen espècies de peix de llotja menys conegudes pel consumidor, i poc habituals a les cartes dels restaurants.

També et pot interessar...

La Diada de l'Ostra del Delta de l’Ampolla reparteix 19.000 ostres demostrant la gran qualitat del producte
07/05/2024
La 32a Diada de l'Ostra del Delta va repartir aquest diumenge 5 de maig 19.000 ostres, que van demostrar la gran qualitat del producte: fresc i amb un sabor incomparable.
El diumenge 5 de maig, l'Ampolla celebrarà la Diada de l'Ostra del Delta
17/04/2024
L'Ampolla celebrarà, el diumenge 5 de maig, la 32a edició de la Diada de l'Ostra del Delta. Durant el matí, es repartiran 2.500 quilos d'ostres del Delta de l'Ebre entre totes les persones assistents a l'esdeveniment, que tindrà lloc al port pesquer del municipi.
La cuina tradicional i la d’avantguarda es retroben a GastroMar l’Ampolla 2024
05/03/2024
La IV edició del certamen incideix en la necessitat d'apostar pel producte del territori i de temporada, per la dignificació del sector pesquer i per la sostenibilitat.
El peix de proximitat, la sostenibilitat de la cuina marinera i la identitat com a referent gastronòmic protagonitzaran GastroMar l’Ampolla 2024
20/02/2024
Xefs de la talla d’Àngel Guimerà, Martín Comamala, Aitor López, Marc Gascons, Gessamí Caramés, Joan Bosch o Jean Louis Neichel, entre d’altres, cuinaran en directe entre el 3 i el 5 de març.
Del 9 de febrer al 10 de març, restaurants de l'Ampolla oferiran els menús de les Jornades Gastronòmiques de la Galera
09/02/2024
El divendres 9 de febrer restauradors de l'Ampolla donen el tret de sortida a les XI Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l'Ebre. Nou restaurants de l'Ampolla han preparat menús basats en la gastronomia de les Viles Marineres de les Terres de l'Ebre.