"L'Ampolla és un dels millors llocs de la costa mediterrània per practicar vela"

"L'Ampolla és un dels millors llocs de la costa mediterrània per practicar vela"

"L'Ampolla és un dels millors llocs de la costa mediterrània per practicar vela"

"L'Ampolla és un dels millors llocs de la costa mediterrània per practicar vela"

Ajuntament
  • Ajuntament
L'Entrevista

Guillermo Altadill és un experimentat navegant que dedica la major part del seu temps a entrenar i competir a diferents llocs del món. Quan no és a alta mar, resideix a l’Ampolla des de fa tres anys. Ha participat en deu voltes al món, travesses atlàntiques, circumnavegacions i competicions, acumulant més de 500.000 milles navegades. Altadill ha competit en quatre Volvo Ocean Race i ha establert rècords de velocitat en voltes al món -Trofeu Jules Verne-. A més de la seva experiència en grans vaixells oceànics, ha tingut èxit en classes olímpiques.

Cada temporada, competeix a les regates del circuit del Carib, EUA, Austràlia i el Mediterrani.

- Per què has escollit l'Ampolla per viure-hi?

Ha estat per herència familiar. El meu pare hi tenia una finca i després de jubilar-se va venir a viure-hi permanentment. Per això coneixo l'Ampolla des de fa molts anys. Abans havia viscut a Barcelona i també a la Costa Brava, però va arribar un moment que buscava tranquil·litat i en aquest moment vaig tenir molt clar que l'Ampolla era la millor opció.

- Quin potencial té la costa del Delta de l’Ebre, i en concret la de l’Ampolla, per practicar esports de vela?

La vela ha avançat molt en els darrers anys i hi ha un nou concepte que són les embarcacions amb foils, que volen sobre l’aigua i això fa que es necessitin nous llocs per navegar amb condicions diferents. La badia de l’Ampolla és ideal per practicar vela a Catalunya, però és poc coneguda. La vela moderna consisteix a navegar amb poc onatge i, des de França fins a Cadis, l’Ampolla és el lloc ideal per practicar-la. De fet, és un dels pocs llocs de la costa mediterrània que ofereix aquestes condicions.

Els amants de la vela coneixen el nord de Catalunya, però desconeixen la part sud, cosa que és una pena, ja que és un lloc perfecte per practicar aquest esport. Això és un punt en contra per fomentar la seva pràctica entre les persones que hi viuen.

- Quina seria la millor manera per promoure la pràctica dels esports de la mar a l'Ampolla?

En un poble de mar com l’Ampolla, és més fàcil que es vingui a navegar que a practicar qualsevol altre esport que no tingui res a veure amb el mar. El fet de no haver de construir cap infraestructura és la clau principal, ja que el municipi disposa del club, la badia, l'aigua i el vent.

- Quina seria la millor manera per promoure la pràctica dels esports de la mar a l'Ampolla?

En un poble de mar com l’Ampolla, és més fàcil que es vingui a navegar que a practicar qualsevol altre esport que no tingui res a veure amb el mar. El fet de no haver de construir cap infraestructura és la clau principal, ja que el municipi disposa del club, la badia, l'aigua i el vent.

Crec que és molt important donar a conèixer els esports aquàtics entre els infants i els joves per així crear interès des de ben petits. A més, apropar-ne la pràctica a l’Ampolla, estant tan a prop del mar, és molt més senzill. Ara bé, no es tracta d'organitzar un curset de vela per a les escoles o per a particulars, han de sortir regatistes, campions, que facin que uns altres es fixin en ells i es creï un planter de regatistes que atregui persones que vulguin competir o simplement gaudir de l'esport i el mar.

- Què aportaria a l’Ampolla que es practiquessin esports de vela?

Els pobles i les ciutats on es practiquen esports aquàtics gaudeixen de turisme esportiu, que és molt sostenible. A més a més, si són indrets que reuneixen bones qualitats que fan que es converteixin en referents per entrenar, s’aconsegueix un turisme desestacionalitzat.

Guillermo Altadill (1).jpeg

- Com et va sorgir la passió per la vela?

La passió és heretada. El meu pare competia en regates i construïa els seus vaixells. A poc a poc em vaig anar aficionant, primer practicant la vela lleugera i després esdevenint entrenador per competir a cinc Jocs Olímpics -Seül, Barcelona, Atlanta, Sidney i Atenes-, fent deu voltes al món amb vela i participant en dues edicions de la Copa Amèrica de Vela.

- És exigent el món de la vela?

El món de la vela és molt exigent, però els avantatges que té ho compensa. Un d’aquests beneficis és que és un esport longeu, és a dir, qualsevol persona amb una bona condició física pot navegar durant molts anys. D’altra banda, els horaris per navegar o entrenar són molt flexibles, més que qualsevol esport d’equip, perquè el fet d’haver d’entrenar sol o amb una altra persona fa que no hagis de dependre de la disponibilitat de moltes persones.

- Vas ser una figura clau perquè Bacerlona acollís enguany la Copa Amèrica de Vela. Com van ser aquestes negocacions?

L'equip neozelandès va ser qui va guanyar la darrera edició de la Copa Amèrica de Vela, però no van voler celebrar aquest esdeveniment a casa seva per raons econòmiques amb Auckland i el govern de Nova Zelanda. Des de l’equip neozelandès es va posar sobre la taula l’opció de celebrar-la a Barcelona. Després de valorar-ho, la idea va anar agafant forma fins que es va involucrar la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Jo vaig ser la persona qui va posar en contacte l’organització de la Copa Amèrica amb les institucions perquè comencés la negociació. I aquest mes d’octubre Barcelona serà l’escenari d’aquesta gran fita mundial.

- Què significa que Barcelona aculli aquest esdeveniment?

En primer lloc, dona visibilitat a Catalunya i a Barcelona mundialment. En segon lloc, es tradueix en un gran impacte econòmic que aporta grans beneficis; es calcula que són entre 1.000 i 1.200 milions d’euros directes. S’ha de pensar que els equips, amb una mitjana d’unes 150 persones, s’instal·len al lloc on es disputa la competició molts mesos abans per poder entrenar in situ, i això significa ingressos en molts àmbits. I, en tercer lloc, desperta curiositat i afició entre els més petits i fa que es formin planters molt potents des d’on poden sortir navegants per a competicions d’alt nivell.

Guillermo Altadill_4 (1).jpeg

- Donem per fet la preparació física per enfrontar-te a regates de llargues distàncies, i la psicològica?

Per fer una volta al món sense escales, que són uns 80 dies navegant, a part de preparar-te físicament també és molt necessari l’entrenament psicològic. Bàsicament, jo em baso en l’autopreparació psicològica. L’experiència és el pilar bàsic de la meva preparació mental. En aquestes regates tan llargues és molt important tenir molt clar que estaràs uns dos mesos i mig sense tenir contacte amb gairebé cap persona. Així mateix, és bàsic ser conscient que estàs al nivell màxim de competició i que l’objectiu és guanyar.

- Quins projectes de futur tens sobre la taula?

En un futur molt immediat, la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela de Barcelona, que se celebrarà durant els mesos d’agost a octubre d'enguany, i el Campionat del Món de Maxis de Vela, que tindrà lloc al setembre a Itàlia. Després d'aquestes dues fites, a partir del gener de 2025 tornarem a iniciar tot el circuit anual.

També et pot interessar...

"Els efectes del canvi climàtic han arribat per quedar-s'hi i la solució a curt termini és adaptar-s'hi"
25/03/2024
Tomàs Molina fa més de 37 anys que treballa al servei de Meteorologia de TV3, on actualment és cap, i des de la irrupció de l’Instagram és influenciador en aquesta plataforma social. El conegut meteoròleg català és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona i periodista col·legiat.
"El congrés de ciència i cuina GastroMar l'Ampolla és una eina meravellosa per donar a conèixer totes les noves tendències que puguin afectar tant a l'alimentació com a la producció"
31/10/2023
Ricard Carbó és enginyer tècnic agrícola per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Amb més de trenta anys d’experiència en el món de l'aqüicultura, està especialitzat en disseny d'instal·lacions de piscifactories i participa en les investigacions de noves tècniques de cultiu d'organismes aquàtics.
“L'Hospital Comarcal d'Amposta és proper i familiar en el tracte, i això no es pot perdre, però caldrà adaptar-nos als nous temps”
14/06/2023
Daniel Pérez Soriano és diplomat en Infermeria, posseeix el Màster en Direcció d’Hospitals i Empreses Sanitàries i el Màster en Gestió Sanitària. També s'ha format en documentació clínica i informàtica i en gestió i organització de serveis sanitaris, cursant dos postgraus sobre aquests àmbits.
"Les Terres de l'Ebre és la zona on utilitzem més oli d'oliva per cuinar d'arreu de Catalunya"
10/03/2023
La dietista-nutricionista Roser Martí Cid és diplomada en Nutrició Humana i Dietètica, llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments, doctora en Nutrició i Metabolisme i posseeix el Màster en Nutrició i Metabolisme.
"El meu subconscient està impregnat de records d’olors, textures i gustos de l’Ampolla i això ha fet que els productes del Delta tinguin molta influència en la meva cuina"
14/11/2022
Ivan Margalef Sallés sempre ha tingut un gran vincle amb l’Ampolla. Des de molt petit ha passat els estius a la casa familiar que tenen al municipi i això ha fet que tingui un fort lligam amb tot el que envolta l’Ampolla i el Delta de l’Ebre.