“Al Regne Unit, amb esforç i implicació, és molt més senzill créixer en el món del disseny que a Catalunya”

“Al Regne Unit, amb esforç i implicació, és molt més senzill créixer en el món del disseny que a Catalunya”

“Al Regne Unit, amb esforç i implicació, és molt més senzill créixer en el món del disseny que a Catalunya”

“Al Regne Unit, amb esforç i implicació, és molt més senzill créixer en el món del disseny que a Catalunya”

Ajuntament
  • Ajuntament
El Perfil

Xavier Caballé Fosch, nascut a l’Ampolla, és creatiu en direcció d’art establert a Manchester. Format al Manchester School of Art i a l’Escola d’Art i Disseny de Tortosa, actualment treballa a l’empresa d’ecommerce THG (The Hut Group), on s’encarrega de la creació i la producció de campanyes promocionals.

Amb una forta trajectòria en la promoció de moda esportiva per a marques internacionals com Nike, Pink Soda, MP.COM i MyProtein, des de fa uns mesos, concretament des de desembre de 2021, ho ha deixat enrere per centrar-se a potenciar i fer créixer les marques de luxe de la mateixa empresa MyBag i The Hut.

A més a més, dedica part del seu temps a projectes que desenvolupa a títol personal que li brinden l'oportunitat de desenvolupar propostes en diferents àmbits del disseny com el branding o la fotografia. Es considera ambiciós i apassionat per la cultura, la moda i el disseny, i es defineix com a minimalista i contemporani, tot i estar en constant canvi seguint les noves tendències i inspirant-se en els artistes i fotògrafs de referència.

- Quan vas decidir enfocar la teva carrera al disseny gràfic?

Quan estava cursant els estudis de secundària tenia molt clar que volia enfocar la meva carrera cap al món de l’art. Un cop finalitzada l’ESO a l’Institut de Camarles, vaig haver de fer el batxillerat a l’IES Joaquim Bau de Tortosa, l’actual Institut Dertosa, perquè era el més pròxim a l’Ampolla que oferia el batxillerat artístic. Aquests dos anys em van aportar una experiència molt enriquidora, perquè vaig poder cursar assignatures molt diverses, com disseny, dibuix tècnic o història de l’art, disciplines que fins a aquell moment no havia realitzat. Aquest ventall de matèries em va servir per saber que el disseny gràfic era la professió que més s’adaptava a les meves expectatives, ja que gaudia estudiant quines són les claus per ressaltar les qualitats d’un producte i fer que els potencials clients s’interessin per ell.

Així doncs, tenia molt clar que volia dedicar la meva carrera professional al disseny gràfic, per això vaig decidir culminar el batxillerat dedicant el Treball de Recerca al cartellisme, pel fet que aquesta recerca era l’excusa perfecta per esbrinar més sobre aquest tema.

- Per què vas optar per estudiar al Manchester School of Art?

Tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, les escoles d’art de renom són concertades o privades i estudiar-hi té un cost molt elevat. A partir d’aquí, em vaig plantejar quina seria la millor opció: si fer aquesta inversió a Catalunya o fer-la a l’estranger i així poder millorar l’anglès, ja que dominar aquest idioma t’obre moltes portes i et facilita poder treballar en empreses multinacionals. Finalment, vaig decantar-me per la segona opció i tenia molt clar que la millor elecció per complir el meu objectiu era formar-me al Regne Unit. A partir d’aquí, vaig estar valorant dues possibilitats: el Manchester School of Art o el Glasgow School of Art, dues escoles d’art amb molt prestigi internacionalment. Al final, després d’assistir a les jornades de portes obertes del Manchester School of Art i havent analitzat la seva programació i el currículum del professorat, vaig decidir formar-me allí.

- Creus que el fet d’haver estudiat al Regne Unit t’ha obert més portes professionalment que si ho haguessis fet a un altre país?

Estic convençut que estudiar a Manchester m’ha obert moltes més portes que haver-ho fet a Barcelona. Sobretot, perquè les feines que pots trobar a Catalunya, sobretot en els primers anys de la teva trajectòria professional, són amb salaris molt precaris. En canvi, al Regne Unit, de la mateixa manera que a molts altres països europeus, és molt més fàcil aconseguir feines amb sous en consonància amb les teves responsabilitats. De fet, la meva experiència ho corrobora, ja que pocs mesos després d’acabar la carrera, vaig trobar feina i he anat escalant categories a mesura que he anat adquirint experiència professional.

- Què t’ofereix el Regne Unit professionalment?

La facilitat de poder créixer professionalment amb molt poc temps. Si t’esforces i t’impliques, aconseguir ascendir categories en la teva feina és molt més senzill que a Catalunya. També l’experiència en les relacions internacionals, ja que el fet d’augmentar responsabilitats fa que puguis estar implicat en projectes de magnituds molt rellevants sent molt jove. La possibilitat de poder fer aquests contactes t’ajuda a perdre la por davant grans clients.

- Quin és el projecte que ressaltaries més de tots els que has creat?

De tots els projectes en els quals he treballat em quedaria amb un dels últims, una campanya que es diu MP Tempo AW21, que anava adreçada a promocionar una col·lecció de roba d’esport. Per què em quedo amb una de les últimes? Perquè cada projecte que realitzo fa que sumi experiència i a això se li afegeixen les noves tendències, que cada cop són més trencadores i disruptives.

Des del desembre de 2021, he canviat de departament dintre l’empresa THG. Ara treballo amb marques de roba de luxe, aquest camp també permet elaborar campanyes més creatives, perquè es tracta de marcar tendència i de buscar ser diferents de la competència, com hem fet en la recent campanya de primavera/estiu MyBag PreSS22, amb la qual presentem la nova col·lecció d’aquesta marca de bosses amb una estratègia més inclusiva. Aquesta promoció l’hem basat en una única model i crec que tindrà un gran impacte.

M’agradaria ressaltar, també, un projecte personal que es titula Cap al mar, que va néixer al principi de la pandèmia de Covid-19. Es tracta d’unes samarretes que vaig dissenyar i que tenen un grafisme a la part posterior amb la frase Cap al mar. Aquesta idea la vaig voler materialitzar per tenir un record amb els meus amics, amistats de l’Ampolla i de Barcelona amb qui continuo tenint un fort vincle tot i la distància, i a qui els hi vaig enviar la camiseta als seus domicilis. Vaig pensar que era un bon moment per celebrar la nostra relació i fer-ho a través d’aquestes peces de roba. Pel que fa al títol, el vaig escollir perquè cada cop que ens retrobem ho fem al costat del mar. Aquest projecte m’ha despertat un cert interès en el disseny gràfic de roba, i això ha fet que actualment estigui treballant en la creació de dues samarretes basades en l’Ampolla.

Campanya "MP Tempo AW21"
Campanya "MyBag PreSS22".
Cap al mar

- L’actual portada de la Marinada la vas dissenyar tu. Amb què et vas inspirar i què volies transmetre a través d’ella?

El disseny de l’actual portada de la Marinada el vaig crear quan encara estava cursant el batxillerat. Com a creatiu soc bastant conceptual i minimalista, m’agrada que rere les meves creacions hi hagi una història i que el missatge sigui el més senzill possible. Tenia al cap fer una portada marinera, que combinés els dos colors típics del poble de pescadors que som: blanc i blau. Ara bé, creia que a aquest concepte li mancava alguna cosa que li donés un punt diferencial i més estil i ho vaig trobar en les onades que hi ha a la capçalera i al peu de pàgina, les quals simulen els ruixims del mar.

- Et veus treballant sempre al Regne Unit?

Em veig vivint al Regne Unit indefinidament perquè m’hi he format i hi he crescut professionalment. Evidentment que trobo a faltar la cultura catalana i casa meva, però és un país que m’ha acollit molt bé, m’ha acceptat tal com soc i he fet moltes amistats.

Ara bé, des de fa temps que em plantejo la possibilitat de mudar-me a Berlín, París o Los Angeles, no a curt termini, però sí que m’agradaria fer-ho, perquè professionalment són ciutats on hi ha moltes oportunitats laborals del meu sector, ja que hi tenen la seu agències creatives de gran renom. Crec que serien opcions molt enriquidores per continuar creixent com a creatiu en direcció d’art i també personalment, perquè conèixer noves cultures et permet aprendre moltes coses i, sobretot, tenir la ment molt oberta, i això crec que és bàsic en la meva professió, però també com a persona.

IMG_0710.jpg
Campanya "MP x New Era SS21"

També et pot interessar...

"Voldria que el Casal de Jubilats de l’Ampolla es convertís en un local social, un punt de reunió i de trobada de la gent gran del nostre poble"
30/01/2024
Paco Luís Alumbreros Pantoja és des del 28 d’abril d’aquest any el president del Club de Jubilats de l’Ampolla, càrrec que ha acceptat amb il·lusió i amb un projecte al cap que vol engegar per crear cohesió entre la gent gran del nostre municipi.
“Quan faig balanç d’aquests trenta anys, m’alegro d’haver acceptat ser jutge de pau de l’Ampolla, perquè servir el meu poble ha estat una gran experiència”
04/01/2024
Josep Cabrera i Cabrera ha estat el primer jutge de pau de l’Ampolla des que es va constituir com a municipi. Va ser elegit l’any 1992 per l’Ajuntament i nomenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, des de llavors, ha renovat el càrrec cada quatre, tal com marca el reglament.
"M'agradaria tenir l'oportunitat de tornar a Catalunya sense haver de renunciar a la carrera professional que he construït"
11/05/2023
Jesusa Capera Aragonès va néixer al Roqué i actualment viu a Oxford. Quan tenia 17 anys va decidir dedicar la seva carrera professional a la recerca biomèdica. Volia entendre la vida i participar en la lluita contra les malalties. Això la va portar a graduar-se en Ciències Biomèdiques per la Universitat de Barcelona (UB).
“Al Casal Català de Sevilla hem creat l’espai ‘Cucafera’ com un homenatge a les feres mitològiques del Baix Ebre i l’imaginari col·lectiu més proper”
28/10/2022
Adela Miralles Arasa va néixer a l’Ampolla, on va viure fins que es va traslladar a Barcelona per llicenciar-se en Pedagogia i especialitzar-se en l’àmbit de Terapèutica a la Universitat de Barcelona.