El congrés culinari GastroMar 2022 referma l’Ampolla com a espai gastronòmic del DeltaEl congrés culinari GastroMar 2022 referma l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta

El congrés culinari GastroMar 2022 referma l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta

El congrés culinari GastroMar 2022 referma l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta

El congrés culinari GastroMar 2022 referma l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta

Ajuntament
  • Ajuntament
Gastronomia

La segona edició del GastroMar l'Ampolla, organitzada per l'Ajuntament de l'Ampolla, va refermar un any més l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta. Des del diumenge fins al dimarts, el municipi va estar immers en el món gastronòmic i es va debatre sobre l’elaboració de productes mariners del Delta de l'Ebre, l’alimentació responsable i la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar.

Al llarg del congrés, més d’una desena de professionals del món de la cuina van elaborar en directe plats i receptes marineres tant de cuina clàssica i tradicional com de fusió mediterrània-oriental i també d’autor contemporània, moderna i conceptual. En els showcookings es van utilitzar peixos sostenibles, arròs, ostres i mol·luscs del Delta, peixos poc coneguts i parts del peix que no se solen menjar.

Les demostracions culinàries dels i les xefs eren sempre comentades pels acadèmics, els quals exposaven, des del vessant acadèmic i científic del congrés, com es pot continuar gaudint de tot allò que el mar ofereix i, al mateix temps, afavorir la seva ecologia, l’economia local, la vida dels pescadors, la restauració, el turisme sostenible, la salut de la ciutadania, la cultura i el plaer gastronòmic. Aquesta part del congrés va estar coordinada per la Fundació Alícia.

GastroMar l'Ampolla 2022 (6).JPG

Entre els cuiners i les cuineres, van participar-hi Ada Parellada, del restaurant Semproniana, qui va preparar diversos plats mostrant la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar; Gessamí Caramés, pastissera i presentadora del programa Cuines de TV3, qui va centrar la seva intervenció en un repàs cronològic des del passat fins al futur del mar i la gastronomia; Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar** de Barcelona i del Compartir de Cadaqués, qui va mostrar diferents propostes de la cuina d’avantguarda, centrant-se en la creativitat i les noves tècniques; Ivan Margalef i Xavier Benito, del restaurant L’Ó*, que van transformar en sostenibles diferents plats típics de la gastronomia del Delta de l’Ebre; i Iolanda Bustos, la cuinera de les flors, qui va cuinar diverses propostes amb ostres de l’Ampolla.

GastroMar l'Ampolla 2022 (8).JPG

En l’àmbit acadèmic i científic es va comptar amb la presència, entre d’altres, de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; Paula Molés, periodista i presentadora del programa Un restaurant caníbal a Berlín de Catalunya Ràdio; Cristóbal Aguilera, gestor d'Innovació a l’IRTA i divulgador científic; i Lourdes Reig, biòloga i doctora en Ciències del Mar, professora titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i directora de la Xarxa d'I+D+I Marítima de Catalunya.

Concurs L'Ampolla, cuina de l'ostra

En el marc d'aquest congrés culinari, el diumenge, es va celebrar la 8a edició del concurs L'Ampolla, cuina de l'ostra, on set restauradors de la localitat van presentar un plat d'ostra cuinada.

El jurat, format per Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar** de Barcelona i del Compartir de Cadaqués; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; i Enric Gisbert, cap del programa d’Aqüicultura de l’IRTA de La Ràpita, va atorgar el Premi a la millor presentació al restaurant Del Mar, el Premi a l'elaboració a La pesquera i el Premi al compromís sostenible a Casa Llambrich- Juani.

GastroMar l'Ampolla 2022 (10).JPG
GastroMar l'Ampolla 2022 (1).JPG

També et pot interessar...

La Diada de l'Ostra del Delta reuneix més de 3.000 persones al port pesquer de l'Ampolla
08/05/2023
La Diada de l'Ostra del Delta va reunir aquest diumenge més de 3.000 persones al port pesquer de l'Ampolla. Durant aquesta 31a edició de la Diada de l'Ostra del Delta, organitzada per l'Ajuntament de l'Ampolla, es van repartir 2.500 quilos d'ostres acompanyades d'una copa de cava.
L'Ampolla celebrarà el 7 de maig una nova edició de la Diada de l’Ostra del Delta
25/04/2023
L'Ampolla celebrarà, el diumenge 7 de maig, la 31a edició de la Diada de l'Ostra del Delta. Durant el matí, es repartiran 2.500 quilos d'ostres del Delta de l'Ebre entre totes les persones assistents a l'esdeveniment, que tindrà lloc al port pesquer del municipi.
GastroMar l’Ampolla 2023 realça la importància de l'ús a la cuina de les espècies de mar poc conegudes i valorades
15/03/2023
La tercera edició del congrés de ciència i cuina GastroMar l'Ampolla, un certamen que va néixer en plena pandèmia i que enguany ha tingut lloc del 12 al 14 de març, ha clausurat aquesta tercera edició certificant la seva consolidació com a un esdeveniment gastronòmic i científic de referència on tractar aspectes que ens ocupen en el present i futur del sector marítim i, al mateix temps, ratificant l'Ampolla com a espai gastronòmic del Delta de l'Ebre.
Tot a punt per a GastroMar l’Ampolla 2023
01/03/2023
El xef Paco Pérez obrirà oficialment aquest esdeveniment que en la seva 3a edició comptarà amb més de 40 professionals de la mar, de la ciència i de l’alta cuina com ara Joan Roca, Xavier Pellicer, Oriol Balaguer, Sílvia Anglada o Carlota Claver.
Del 12 al 14 de març, torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre
13/02/2023
En la seva tercera edició, l'esdeveniment comptarà amb xefs de renom com ara Joan Roca, Xavier Pellicer, Silvia Anglada o Carlota Claver.