L'Ajuntament de l'Ampolla, un dels primers consistoris al territori en proveir d'energia les dependències municipals a través de l'autoconsum col·lectiuL'Ajuntament de l'Ampolla, un dels primers consistoris al territori en proveir d'energia les dependències municipals a través de l'autoconsum col·lectiu

L'Ajuntament de l'Ampolla, un dels primers consistoris al territori en proveir d'energia les dependències municipals a través de l'autoconsum col·lectiu

L'Ajuntament de l'Ampolla, un dels primers consistoris al territori en proveir d'energia les dependències municipals a través de l'autoconsum col·lectiu

L'Ajuntament de l'Ampolla, un dels primers consistoris al territori en proveir d'energia les dependències municipals a través de l'autoconsum col·lectiu

Ajuntament
  • Ajuntament
Medi Ambient

L’Ajuntament de l’Ampolla té en funcionament una instal·lació fotovoltaica al sostre de l’edifici del consistori a través de la qual proveeix d’energia diferents dependències municipals gràcies a l’autoconsum col·lectiu. La posada en marxa de la distribució de l’electricitat que produeixen aquestes plaques solars va tenir lloc al mes de juny.

“Davant la necessitat de repensar la relació que tenim al territori amb l’energia i avançar cap a un model diferent basat en energia renovable i en generació distribuïda vam decidir iniciar aquest projecte”, explica Meritxell Faiges, regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de l’Ampolla.

Aquesta instal·lació, a part d’abastir d’energia les instal·lacions que hi ha al mateix edifici de l’Ajuntament, comparteix l’energia generada via la xarxa elèctrica existent amb quatre dependències municipals més: la Biblioteca Municipal, l’Escola Mediterrani, l’edifici polivalent i la Llar d’Infants Marinada.

La instal·lació fotovoltaica té una potència total de plaques de 40 kWp i permet disminuir prop d’un 40% la despesa energètica de la factura de la llum de les dependències municipals associades.

L’autoconsum col·lectiu, el qual està regulat des de 2019, permet posar plaques fotovoltaiques al sostre que té més superfície i compartir l’energia generada amb altres centres consumidors en un radi de 2.000 metres en terreny urbà.

“El projecte ha buscat des del primer moment aprofitar l’energia verda i promoure la sostenibilitat des de l’administració. Tot i això, fins que el promotor ha estat autoritzat a bolcar l’energia a la xarxa, l’Ajuntament s’ha topat amb traves per part de la distribuïdora que han fet el procés feixuc. Ara bé, gràcies a la constància dels serveis tècnics municipals finalment l’Ajuntament de l’Ampolla ha posat en funcionament el projecte”, afegeix Faiges.

La regidora ampollera ha exposat que s’han pogut aprofitar els mesos d’estiu “que és durant el període de l’any que es genera més energia a través del sol i, al mateix temps, ens hem convertit en un dels primers ajuntaments de les Terres de l’Ebre que utilitza una instal·lació d’aquestes característiques”.

També et pot interessar...

Els establiments de l’Ampolla que participen adequadament amb la recollida de la fracció orgànica reben un distintiu del COPATE
16/11/2023
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha començat la darrera fase de la campanya comunicativa als establiments grans generadors de matèria orgànica del litoral del Baix Ebre, concretament als municipis del Perelló, l’Ampolla, Camarles i l’Aldea.
La Taula de Consens es reuneix amb el conseller d'Acció Climàtica per posar al dia les demandes de l'agenda Delta
21/10/2023
La Taula de Consens del Delta de l'Ebre, de la qual forma part l'Ampolla, s'ha reunit recentment amb el conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, David Mascort, per tal de fer seguiment de les actuacions emmarcades en l'Estratègia Delta de la Generalitat.
La Regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient dissenya un nou desplegable informatiu sobre la biodiversitat de Cap-Roig
27/04/2023
La Regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla juntament amb l'Institut Rambla Prim de Barcelona han dissenyat un nou desplegable informatiu on es mostra la biodiversitat i la descoberta marina del litoral de Cap-Roig que es pot fer a través de l''snorkel'.
L’Ampolla és el municipi de les Terres de l’Ebre que més envasos de vidre recicla
24/03/2023
L'Ampolla és el municipi de les Terres de l’Ebre de més de 3.500 habitats on més envasos de vidre es recicla, concretament durant el 2022 es van reciclar 65,2 quilos per habitant, segons dades d’Ecovidrio.
L'Ajuntament de l’Ampolla aconsegueix una subvenció europea per posar plaques solars a les instal·lacions esportives Jordi Pitarque Ceprià
16/03/2023
L'Ajuntament de l'Ampolla ha aconseguit una subvenció Next Generation, que concedeix la Unió Europea, per posar plaques solars a les instal·lacions esportives Jordi Pitarque Ceprià.