L’Ajuntament de l’Ampolla pujarà un 3,13% l’IBI i un 10% la taxa de la brossa l’any 2024

L’Ajuntament de l’Ampolla pujarà un 3,13% l’IBI i un 10% la taxa de la brossa l’any 2024

L’Ajuntament de l’Ampolla pujarà un 3,13% l’IBI i un 10% la taxa de la brossa l’any 2024

L’Ajuntament de l’Ampolla pujarà un 3,13% l’IBI i un 10% la taxa de la brossa l’any 2024

Ajuntament
  • Ajuntament
Ple de l'Ajuntament

El Ple extraordinari, celebrat el 10 d’octubre, ha aprovat l'increment del 3,13% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) després de quatre anys sense apujar ni impostos ni taxes. Aquest augment s’ajusta a l’increment que tindrà l’IPC aquest 2024. Segons la regidora de l’Ajuntament de l’Ampolla Meritxell Faiges, “els darrers anys hem apostat per una política fiscal de contenció per tal d’impulsar l'activitat econòmica i ajudar la ciutadania a fer front els efectes provocats per la pandèmia. Actualment, estem en una realitat econòmica que fa que l'Ajuntament necessiti adaptar-s’hi per poder mantenir la qualitat dels serveis que es presten. Hem estat comparant l’augment de l’IBI que faran altres ajuntaments i el nostre percentatge és dels més baixos i que, per tant, suposarà un impacte econòmic mínim per a les famílies”.

Així doncs, la modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles canviarà el tipus de gravamen del 0,96 al 0,99. Amb aquest increment l’Ajuntament ingressarà aproximadament uns 75.000 euros més per als pressupostos del 2024. Aquest punt s’ha aprovat amb els sis vots a favor de Junts, dos del PSC i tres en contra d’ERC.

El Ple també ha aprovat amb els vots a favor de Junts i el PSC i tres vots en contra d’ERC l’increment del 10% de la taxa per a la recollida, tractament i eliminació de residus sòlids urbans.

Aquesta actualització de la taxa de la brossa es deu a tres factors:

  1. A l’increment del cost de la gestió de residus, que ha passat de 597.781 euros el 2022 a 708.152 euros que és la previsió per al 2024. Aquestes xifres estan regulades pel COPATE;
  2. A l’augment progressiu en quatre anys de 30 euros del cànon per tona de la fracció resta que s’entra a l’abocador -el 2019 era de 41,23 euros/tona i al 2024 serà de 71,60 euros/tona-. En aquest cas els preus els regula la Generalitat de Catalunya;
  3. Al cànon dels residus orgànics en funció dels impropis. L’any 2023 l’Ampolla ha generat un 21,22% d’impropis, això ha fet que se situï al tram entre el 20 i el 25% i que li correspongui pagar 55,64 euros/tona. La previsió per al 2024 és que es generi un 18,70% i, per tant, l’Ampolla s’ubiqui al tram entre el 15 i el 20%, en el qual el cost és de 59,78 euros/tona. Tot i disminuir el percentatge d’impropis, el COPATE, que és qui regula aquests preus, ha incrementat la taxa i per això es produeix aquest augment en la tarifa.

Amb aquest increment de la taxa d’escombraries, les arques del consistori ingressaran uns 50.000 euros més que en l’exercici anterior.

“Som conscients que la majoria de la ciutadania del nostre poble està reciclant correctament i, per això, ens situarem en un tram inferior que el 2023. Ara bé, el fet que s’hagi apujat el preu per tona dels residus orgànics és un dels motius pels quals ens veiem obligats a apujar aquest impost. Cal destacar que amb l’augment de la taxa no es cobreix tot el cost que suposa aquesta gestió, ja que l’Ajuntament es farà càrrec d’uns 200.000 euros per fer front a l’import complet que suposa la recollida, tractament i eliminació dels residus sòlids urbans”, afegeix Faiges.

El Ple també ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació inicial de les bases reguladores per a la concessió d’ajuts per al foment del comerç durant la Setmana del Comerç. En aquest cas, la Regidoria de Comerç ha presentat un nou projecte per incentivar les compres als establiments locals durant la Setmana del Comerç 2023, que tindrà lloc del 10 al 19 de novembre.

D’altra banda, s’ha aprovat pels vots a favor de tots els grups municipals la pròrroga de la concessió el SAIAR, empresa que gestiona el centre de dia l’Onada de l’Ampolla.

També et pot interessar...

L'Ajuntament de l'Ampolla aprova per unanimitat la declaració institucional de rebuig a la interconnexió de xarxes d'aigua del CAT amb el Ter-Llobregat
15/03/2024
El Ple ordinari del mes de març de l'Ajuntament de l'Ampolla, celebrat el 14 de març, ha aprovat per unanimitat la declaració institucional proposada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre de rebuig a la interconnexió de xarxes d'aigua del CAT amb el Ter-Llobregat.
L'Ajuntament de l'Ampolla aprova el pressupost per a l'exercici 2024 amb un increment en la inversió pública
28/12/2023
El pressupost de l'Ajuntament de l'Ampolla per al 2024 ascendeix a 6.777.349,16 euros. Uns comptes que posen l'accent en l'esforç per reduir la despesa ordinària i en l'ajust d'algunes partides.
L'Ajuntament de l'Ampolla demanarà tres pressupostos en contractes de prestació de serveis a partir de 5.000 euros i en obres a partir de 10.000 euros
28/11/2023
L'Ajuntament de l'Ampolla ha celebrat un Ple extraordinari el 27 de novembre sol·licitat per part del grup municipal Millorem l'Ampolla – ERC.
L'Ajuntament de l'Ampolla aprova la moció presentada pel Grup Municipal Sumem per defensar les festes amb bous
07/11/2023
L'Ajuntament de l'Ampolla ha celebrat el dimarts 7 de novembre un Ple extraordinari en el qual s'ha aprovat la moció presentada pel Grup Municipal Sumem per l'Ampolla – Junts en suport a mantenir les modalitats de llei que regulen les festes tradicionals amb bous a Catalunya.
L'Ajuntament de l'Ampolla aprova la inversió de més de 100.000 euros en noves instal·lacions fotovoltaiques
15/09/2023
El Ple ordinari del mes de setembre, celebrat el 14 de setembre, ha aprovat per unanimitat la designació de representants en la Junta Rectora del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que seran Víctor Colomines i Meritxell Faiges; en el Consell Directiu del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que serà Meritxell Faiges; en el Consell Escolar de l’Escola Mediterrani, que serà Gemma Caballé, en el Grup Litoral – Costa de l’Ebre, que serà José Luís Pitarque; en el Consorci del Desenvolupament del Baix Ebre- Montsià, que serà Francesc Arasa; i en el Consorci Localret, que serà Cristina Bellés.